Збірка 3д-принтера Prusa i3 Steel V2.0 - Розділ 6. Монтаж і підключення електроніки

Збірка 3д-принтера Prusa i3 Steel V2.0 - Розділ 6. Монтаж і підключення електроніки

Автор: Yurii Дата: 22.09.2021 Переглядів: 919 Коментарі: 0

Монтаж електроніки це остання частина інструкції по збору 3д-принтера Prusa i3 Steel V2.0. До неї варто переходити після того як ви виконали цсі інструкції з попередніх 5-ти частин (ось тут посилання на 1-шу частину, у якій є інформація про всі розділи інструкції).

Монтування електроніки ми розпочнемо з нагрівальної платформи (214х214мм). Вона поставляється з уже припаяними проводами живлення та світлодіодом для індикації. Термістор також уже приклеєний до середини стола за допомогою спеціального термо-скотчу

Для того, щоб провода не перегинались під час руху каретки та щоб вберегти їх від інших механічних пошкоджень вони вмонтовані у спеціальний кабель-канал

В комплекті набору для 3д-принтера є універсальний утеплювач. Детальніше з ним можно ознайомитись ось за цим посиланням.

Утеплювач з однієї сторони має спеціальний клейкий шар, за допомогою якого він швидко кріпиться до низу нагрівальної платформи. Його можна закріпити одразу. Але ми рекомендуємо поки що цього не робити (оскільки якщо є якісь проблеми з термістором нагрівальної платформи, утеплювач доведеться зняти - після чого він ще раз вже не приклеїться).  

Рекомендуємо завершити збір всього 3д-принтера, протестувати його і лише перед калібруванням нагрівальної платформи відкрутити її і приклеїти утеплювач. 

Щоб вмонтувати нагрівальну платформу потрібно 4 пружини, 4 гвинти М3х25 та 4 гайки М3 для регулювання висоти нагрівальної платформи (див. зобр. 1).

 

Зобр. 1. Гайка для регулювання нагрівальної платформи

На нагрівальній платформі та каретці осі Y є симетричні отвори. Між платформою і кареткою потрібно поставити пружини. На зображенні 2  показано як має бути закріплена нагрівальна платформа. 

Зобр. 2.  Вмонтована у 3д-принтер нагрівальна платформа

При монтажі нагрівальної платформи особливу увагу слід звернути на кріплення кабель-каналу з проводами. Він кріпиться у 3-ох точках (див. зобр. 3).

Зобр. 3.  Фіксація кабель-каналу

Кабель-канал прикручується за допомогою гвинтів М3х12 (з потайною головкою) та гайок М3. Точки фіксації 1 та 2 розташовані на деталі каретки осі Y, а точка 3 - на ребрі осі Y. Провода, котрі виходять з кабель-каналу необхідно вивести через отвір у основній деталі 3д-принтера. 

Зверніть увагу! Кабель-канал потрібно закріпити так, щоб він не заважав руху каретки Y по своїй осі.

Тепер давайте вмонтуємо дисплей LCD 2004 в його кріплення. Для цього нам потрібно 4 гвинти М3х25, а також пластикові дистанціювальні стійки (М3х15мм, 4шт). Як має виглядати вмонтований дисплей показано на зображеннях 4 і 5.

Зобр. 4.  Вмонтований дисплей LCD 2004

Зобр. 5. Вмонтований дисплей LCD 2004 (вид ззаду) 

Кінцевики 

Для визначення 3д-принтером початкового та кінцевого положення кожної осі використовуються кінцеві перемикачі. Їх потрібно мінімум 3шт, по 1шт на кожну вісь. В стандартних наборах нашого 3д-принтера є саме 3 кінцевики. Вони дозволяють принтеру “визначити” початкове положення, так званий “Дім”.

    Інколи виникає потреба також встановити такі перемикачі для встановлення кінцевого положення каретки (плата керування MKS GEN-L V1.0  підтримує 6 кінцевиків, по 2 на кожну вісь). Якщо у вас є така потреба то можна дозамовити ще 3шт у нашому інтернет-магазині. 

    Кінцевики осей Х та Z монтуються на каретку мотора осі Х. На зображені 6 показано як вони мають бути розміщені. Кінцевик осі Х варто прикручувати одразу з вставленим кабель-коннектором. Одразу можна вмонтувати гвинт, необхідний для замикання кінцевика осі Z. Для цього необхідно взяти гвинт М5х50, пластикову крутилку, пружину та гайку М5. Кінцевик осі Z необхідно закріпити у такому положенні, щоб при опусканні каретки гвинт міг “натиснути” на кнопку кінцевика і замкнути її. Як це все має виглядати видно на зображенні 6.

Зверніть увагу! Кінцевик осі Z не має спеціального ричажка. Він замикається напряму кнопкою. Це зроблено для підвищення точності спрацювання кінцевика.

 

Зобр. 6. Прикручені кінцевики осей X i Z

На даному етапі достатньо лише виставити кінцевик Z так, щоб він міг замкнутись гвинтом. Його калібруванням ми займемось пізніше (у інструкції з експлуатації, розділ “Калібрування нагрівальної платформи та осі Z”). 

Тепер давайте вмонтуємо кінцевик осі Y у спеціальне кріплення, розташоване на задній стінці 3д-принтера (див. зобр. 7). Вмонтувати його необхідно за допомогою гвинтів М3х12мм (з потайною головкою) та гайок М3. 

Зобр. 7. Прикручений кінцевик осі Y

 Щоб виставити правильне розміщення кінцевика вам потрібно перетягнути каретку осі Y, так щоб сопло екструдера було на краю робочої зони* нагрівальної платформи (див. зобр. 8). Після цього закріпіть кінцевик так, щоб нагрівальна платформа “натискала” на нього у цьому положенні.

*Робочою зоною платформи є білий квадрат намальований на зовнішній частині нагрівального стола (його розміри 200х200мм).

Зобр. 8. Калібрування кінцевика осі Y

Тепер можна встановити обдув для деталей, котрі ви будете друкувати. Він монтується на кріплення для екструдера. Для початку потрібно за допомогою гвинтів М4х25мм (з потайною головкою) та гайок М4 прикрутити кріплення до кулера обдуву (див. зобр. 9).

Зобр. 9. Кріплення обдуву деталі

Ну а після цього зібране кріплення за допомогою гвинтів М3х12 та гайок М3 можна вмонтувати у екструдер (див. зобр. 10).

Зобр. 10. Вмонтований обдув деталі

Тепер потрібно зайнятись монтажем блока живлення. Для початку необхідно вмонтувати у корпус захисну кришку (див. зобр. 11).

Зобр. 11. Монтаж захисної кришки БЖ

Тепер уже можна вмонтувати сам блок живлення. Для цього необхідно взяти 4-и гвинти М4х10мм (з напівкруглою головкою). Отвори для кріплення блока живлення знаходяться на основній деталі корпусу (див. зобр. 12).

Зобр. 12. Монтаж блока живлення

Тепер потрібно перейти у інший бік 3д-принтера. Там ми будемо монтувати “мізки” всієї системи, а саме MKS GEN-L V1.0. Монтується плата доволі просто. Потрібно взяти 4-и пластикові дистанціювальні гайки М3х5, гвинти М3х12мм та гайки М3. На корпусі 3д-принтера є отвори для фіксації плати (див зобр. 13).

Зобр. 13. Монтаж MKS GEN-L V1.0

Зверніть увагу! На даному етапі важливо правильною стороною встановити плату, для цього орієнтуйтесь по розємах виділених на зображенні 13 червоним кольором. 

Прийшов час встановити драйвери двигунів. Перед тим як це зробити потрібно на них приклеїти алюмінієві радіатори охолодження. Вони йдуть в комплекті з драйверами. Знизу радіатора, як правило, вже є спеціальна клейка стрічка. Потрібно просто зняти її верхній шар і приклеїти радіатор до плати. Якщо ж клейкої стрічки на радіаторі немає, то його можна приклеїти за допомогою теплопровідного клею. 

Зверніть увагу! Коли будете приклеювати радіатор перевірте чи не замикає він контакти на драйвері (радіатор має бути приклеєний так, щоб він не торкався контактів драйвера).

Тепер можна встановлювати драйвери на MKS GEN-L V1.0. У лівій частині плати розташовані контакти для їх підключення. Навпроти кожного роз'єму для підключення є напис з назвою осі, для якої використовується даний драйвер.

В стандартній версії данного 3д-принтера на осях X та Y встановлюються “тихі” драйвери TMC2208 V3.0, а на вісь Z та для екструдера монтуються драйвери A4988 (див. зобр. 14).

Зобр. 14. Встановлення драйверів крокових двигунів

Зверніть увагу!! Кожен драйвер крокового двигуна має свої особливості монтажу. Дуже важливо правильно його встановити, адже у разі помилки можна спалити не тільки драйвер, а й плату. Щоб визначити яким боком потрібно встановлювати драйвер необхідно поглянути на маркування, розташоване на платі драйвера та MKS GEN-L. Назви ножок на драйвері та платі мають співпадати  (тобто “DIR” має бути підключена до “DIR”, “GND” до “GND”).

 

Прийшов час підключити всю електроніку до плати керування, а саму плату під'єднати до живлення.

Підключаємо електроніку за схемою, показаною на зображенні 15. 

Зобр. 15. Схема підключення електроніки

Всі кабелі та проводи з набору для збору 3д-принтера підписані і тому вам не складе труднощів їх підключити. 

Увага! Зберігайте полярність підключення елементів. На зображенні 12 силові провода, котрі мають підключатись до “+” позначені червоним кольором, а ті що до “-” - чорним. 

Обдув електроніки має бути розташований біля плати керування 3д-принтером. Протягніть провода його живлення до блоку живлення. А сам вентилятор буде  вмонтований у кришку захисту електроніки чуть пізніше. 

Всі проводи екструдера необхідно зібрати в один джгутик і протягнувши через отвір на правому тримачі пластику підключити до плати живлення.

Всі кабелі, котрі проходять з іншої частини 3д-принтера необхідно протягнути знизу принтера. Там є спеціальні отвори для їх фіксації (див. зобр. 16).

Зобр. 16. Протяжка кабелів в нижній частині 3д-принтера

Кабелі підключення живлення до плат потрібно спочатку прикрутити до MKS GEN-L V1.0, тоді протягнути знизу принтера в сторону блоку живлення. Ми зможемо їх підключити до блоку живлення після того як завершимо його монтаж. 

Саме цим ми і зараз займемось.  Для початку необхідно вмонтувати кнопку живлення в деталь обшивки БЖ. Як це має виглядати показано на зображенні 17.

Зобр. 17. Вмонтована кнопка живлення

Тепер необхідно підключити підключити MKS GEN-L та вентилятор обдуву електроніки до блоку живлення, а після цього під`єднати сам БЖ до кнопки живлення -  схема підключення показана на зображенні 18.

Зобр. 18. Схема підключення блоку живлення

Зверніть увагу! Якщо ви придбали набір для збору 3д-принтера у комплекті з освітленням, то його варто підключити на даному етапі. Ось тут є стаття у якій описано як підключити освітлення. Після того як Ви його підключите поверніться сюди і продовжіть збір 3д-принтера. 

Як можна зрозуміти зі схеми, показаної на зображенні 18 - плюсові (червоні) проводи від плати та обдуву електроніки мають підключатись у секцію “+V” блоку живлення, а  мінусові (чорні) у “-V”.

Після підключення кнопки живлення можна прикрутити захисну кришку до корпусу (див. зобр. 19).

Зобр. 19. Прикручена кришка захисту блоку живлення

Ну що ж, 3д-принтер практично зібраний. Залишилось лише сховати всі провода у захисну обплітку, та прикрутити захисний короб для електроніки. Це можна зробити зараз, але ми рекомендуємо Вам перейти у інструкцію з експлуатації, встановити все необхідне програмне забезпечення та протестувати 3д-принтер. Так ви ще до того як витратите час на фіксацію і захист проводів та монтажу короба дізнаєтесь чи підключили все правильно і чи всі вузли 3д-принтера функціонують так, як потрібно. Навіть, якщо ви зробили якусь помилку ви зможете швидко її виправити, оскільки матимете швидкий доступ до всіх кабелів та роз'ємів підключення.

Якщо ж ви впевнені, що все зібрали правильно або вже протестували всі вузли - можете переходити до монтажу захисної обплітки для кабелів.

Для початку візьміть обплітку більшого діаметру з комплекту та обмотайте нею проводи, котрі проходять у нижній частині 3д-принтера (див. зобр. 20). Після того як встановите обплітку зафіксуйте все за допомогою стяжок (для цього на корпусі передбачені спеціальні отвори).

Зобр. 20. Встановлена захисна обплітка для проводів

На зображеннях 21-23 показано як потрібно встановити обплітку на інших вузлах 3д-принтера.

   

Зобр. 21-23. Встановлена захисна обплітка для проводів

Зверніть увагу! Фіксацію всіх проводів потрібно проводити так, щоб вони не блокували рух кареток по осях. 

Провода підключення дисплею також потрібно зафіксувати на корпусі за допомогою стяжок (у окремому від інших проводів місці).

Після того як ви встановите захисну обплітку на всі проводи можна переходити до фінального етапу - монтажу захисту електроніки.

Весь захист складається з 4 сталевих деталей і утворює суцільний захисний короб. Розпочати монтаж необхідно з верхньої частини (див. зобр 24).

Зобр. 24. Вмонтована верхня кришка захисту електроніки

Тепер можна вмонтувати бокову частину захисту (див. зобр. 25).

Зобр. 25. Бокова кришка захисту електроніки

Зверніть увагу на те, як має бути розміщеним отвір, виділений червоним на зображенні 25.

Переходимо до монтажу нижньої кришки. Провода вентилятора обдуву електроніки потрібно вивести через вирізану частину нижньої кришки (див. зобр. 26).

Зобр. 26. Нижня кришка захисту електроніки

Ну що ж, тепер потрібно за допомогою гвинтів М3х20, шайб та гайок М3 прикрутити вентилятор обдуву електроніки до основної кришки захисту електроніки. Після цього її потрібно прикрутити до деталей, котрі ми вмонтували до цього (див. зобр. 27).

Зобр. 27. Монтаж основної кришки захисту електроніки

Тепер можна встановити скло на нагрівальну платформу, воно фіксується за допомогою 4-ох фіксаторів (див. зобр. 28).

Зобр. 28. Монтаж скла

На зображені 29 показано як мають кріпитися котушки з пластиком, котрим ви будете друкувати у майбутньому :) 

Котушка пластику повинна крутитися на направляючому валі довжиною 245мм, котрий вставляється у спеціальні отвори розміщені на тримачах пластику. З зовнішньої сторони кожного тримача вал потрібно зафіксувати за допомогою стопорних гайок D8.

Зобр. 29. Встановлена котушка пластику

В наборі для збору  3д-принтера також є спеціальна тефлонова (фторопластова) трубка, котра використовується для того, щоб пластикова нитка не перегиналась та не ломалась. Пластикову нитку з котушки необхідно спочатку протягнути через тефлонову трубку і лиш після цього “заправити” у екструдер. Тефлонова трубка кріпиться у фітингу екструдера. 

3д-принтер зібрано. Тому можна переходити до інструкції з експлуатації, у якій ви займетесь налаштуванням програмного забезпечення необхідного для 3д-друку.

Також ми написали кілька додаткових статей, у яких описано: як підключити освітлення до даного 3д-принтера; як по-іншому можна вмонтувати екструдер та як замінити штатний екструдер MK8 на E3D.

У разі виникнення питань з приводу комплектації, збору чи експлуатації даного 3д-принтера - пишіть або телефонуйте нам і ми проведемо Вам персональну консультацію.

Якщо ж у Вас не має бажання самостійно збирати даний 3д-принтер, то тут ви можете замовити уже зібрану модель.

Частина 5. Монтаж тримача для пластику та кріплень дисплея Інструкція з експлуатації 

Коментарі

Написати коментар