Підключення освітлення робочої зони 3д-принтера Prusa i3 Steel V2.0

Підключення освітлення робочої зони 3д-принтера Prusa i3 Steel V2.0

Автор: Yurii Дата: 22.09.2021 Переглядів: 570 Коментарі: 0

       Ця стаття допоможе тим хто вирішив встановити комплект освітлення на свій 3д-принтер Prusa i3 Steel V2.0.

       Якщо Ви ще не встигли ознайомитися з інструкцією збору даного 3д-принтера, то ось посилання на неї. А ось тут ви можете ознайомитись з посібником з підготовки до експлуатації зібраної та відкаліброваної версії даного 3д-принтера. 

       Підключення освітлення до нашого 3д-принтера займе у Вас всього лиш кілька хвилин. Для початку необхідно купити всі необхідні комплектуючі (їх можна замовити ось тут). 

       На зображенні 1 показано як виглядає набір для монтажу освітлення.

Зобр. 1. Набір освітлення

       У комплект освітлення входять: 

  1. Набір тримачів LED-профілю;

  2. Перехідники для фіксації тримачів LED-профілю;

  3. Набір LED-профілів з спаяними світлодіодними стрічками;

  4. Кнопка вмикання/вимикання освітлення;

  5. Набір метизів;

  6. Провід для підключення живлення.

       Зовнішній вигляд тримачів на фото 1 та той який ви купите може візуально відрізнятися, але основне призначення і спосіб монтажу залишиться таким же. 

       Для початку потрібно прикрутити 4 тримачі LED-профілю (номер 1 на зобр. 1) до перехідників (номер 2). Для початку вставте гвинт М3х12 у отвір відмічений на зображенні 1 зеленим кольором. Після цього візьміть гвинт М3х8, вставте його у отвір на тримачі і з зовнішнього боку вставте шайбу М3. Тоді пропхайте гвинт з тримачем у другий отвір розміщений на перехіднику і зафіксуйте його гайкою М3. Як це має виглядати показано на зображенні 2. 

Зобр. 2. Прикручений тримач до перехідника

       Увага! Шайба М3 повинна бути розташована між тримачем і перехідником. 

       Ви вже, напевно, встигли помітити, що тримачів для профілю є 6шт, а перехідників лише 4шт. Це пояснюється тим, що два тримачі прикручуються напряму у корпус 3д-принтера. Саме їх ми зараз і вмонтуємо. Для цього візьміть два тримачі, 2 гвинти М3х12 та 2 гайки М3. Прикрутити тримачі потрібно у нижню частину кріплення для дисплею LCD 2004. Там є спеціальні отвори, у які повинні входити кріпильні гайки М3. На зображенні 3 показано як це має виглядати. 

Зобр. 3. Прикручений тримач до кріплення дисплею

       Після того як ви прикрутили два верхніх тримачі, можна закріпити на корпусі перехідники з іншими 4-ма тримачами. На основній деталі 3д-принтера є по 2 отвори зправа і зліва для монтажу даних перехідників (див. зобр. 4). 

Зобр. 4. Закріплені на корпусі перехідники з тримачами LED-профілю

       Зверніть увагу! Кріпити перехідники потрібно так, щоб вони були максимально витягнутими у бік задньої стінки 3д-принтера (якщо вони будуть виступати за межі основної частини більш ніж на 1мм, то можуть заважати руху каретки екструдера до кінцевика осі Х). 

       Після того як закріпите всі перехідники і тримачі рекомендуємо перевірити чи вони не заважатимуть руху каретки осі Х.

       Коли всі 6 тримачів прикріплені, можна вставити у них LED-профіль з уже припаяною світлодіодною стрічкою (Вам не потрібно самостійно нічого паяти, адже у комплект освітлення входить уже спаяна та приклеєна стрічка).

       Зверніть увагу! Профіль з виведеними проводами живлення має бути розміщений з боку Блоку живлення.

       Як виглядає встановлене освітлення показано на зображенні 5.

Зобр. 5. Вмонтоване освітлення

       Залишилось лише підключити освітлення до живлення, та вмонтувати кнопку-вимикач у корпус (див. зобр. 6).

Зобр. 6. Встановлена кнопка-вимикач

       Схема підключення доволі проста: чорний кабель, припаяний з крайнього кінця LED-стрічки потрібно прикрутити до роз'єму “-V” на блоці живлення; червоний кабель потрібно вставити у один зі штекерів розміщених на кнопці-вимикачу, у інший штекер потрібно вставити гніздо кабелю який йде у комплекті (номер 6 на зобр. 1), протилежний роз'єм цього кабелю необхідно підключити до “+V” блока живлення. 

       Щоб перевірити правильність підключення необхідно пересвідчитись, що при переведені вимикача освітлення у режим “1” світло вмикається, а при “0” - гасне. 

       Тепер ще раз перевірте чи не заважають тримачі руху каретки осі Х і якщо все проходить без проблем - освітлення успішно зібрано. 

    Можливо вас також зацікавлять статті про те як провести PID-калібрування 3д-принтера, або ж як налаштувати програмну компенсацію кривизни нагрівальної платформи.

Пов'язані товари

Пов'язані статті

Коментарі

Написати коментар