Збірка 3д-принтера Prusa i3 Steel V2.0 - Розділ 2. Збір каретки для нагрівальної платформи

Збірка 3д-принтера Prusa i3 Steel V2.0 - Розділ 2. Збір каретки для нагрівальної платформи

Автор: Yurii Дата: 22.09.2021 Переглядів: 832 Коментарі: 0

         В попередній частині ми зібрали основну частину каркасу. Якщо Ви ще цього не зробили то ось вам посилання на цю частину інструкції.

         Для того щоб зібрати каретку осі Y (її ще іноді називають столиком) потрібно взяти всі необхідні компоненти, зображені на картинці 1:

  1. металеві деталі;
  2. металеві дистанціювальні стійки М3х15 - 4шт;
  3. підшипники LM8UU - 4шт.

Зобр. 1. Деталі, необхідні для збору каретки осі Y

В зібраному вигляді каретка осі Y має виглядати так, як на фото 2 та 3 (для кріплення деталей, як завжди використовуємо гвинти М3х12, шайби та гайки М3).

     

Зобр. 2-3 Каретка осі Y

Зверніть увагу на розміщення деталі, до якої буде кріпитися кабель-канал нагрівальної платформи (на фото 2 вона обведена червоним). 

Після того як ми вмонтували в каретку підшипники потрібно за допомогою 4-ох металевих дистанціювальних стійок М3х15 та 8-и гвинтів М3х8+шайб М3 встановити деталь, до якої згодом буде кріпитися ремінь GT-2. На картинці 4 показано як це має виглядати. 

Зверніть увагу на те, як розміщені вирізи у маленькій деталі - на фото 4 вони виділені червоним.

Зобр. 4 Прикручений тримач ременя осі Y

Ну що ж, каретку осі Y зібрано і тепер її можна вмонтувати в зібраний нами раніше корпус. Для цього нам потрібно взяти 2 направляючих вали осі Y (370мм), протягнути їх через підшипники каретки та вставити у відповідні отвори на задній і передній стінках. Що має вийти у результаті можна побачити на зображені 5.

Зобр. 5. Вмонтована у корпус каретка осі Y

Зверніть увагу на те, як має бути розміщена деталь до якої кріпиться кабель-канал (на зобр. 5 вона виділена червоним).

Тепер потрібно зафіксувати вали осі Y (це необхідно для того, щоб вони не зміщувались та не випадали під час друку або перенесення 3д-принтера). Щоб зафіксувати вали беремо 4 деталі показані на зображенні 6 та кріпильні метизи: гвинти М3х12, гайки і шайби М3.

Зобр. 6. Фіксатори направляючих валів

На передній і задній стінці принтера біля пазів для направляючих валів є по два отвори, саме туди мають бути прикріпленні ці фіксатори (див. зобр. 7). Це потрібно  зробити для обох валів осі Y на задній і передній стінках. 

Зобр. 7. Вмонтований фіксатор направляючого вала

Примітка. Іноді буває так, що вали на 1-2мм задовгі (це особливо актуально для валів, куплених не в нашому магазині). Для того, щоб їх нормально зафіксувати потрібно скористатись шайбами (вставте їх між стінками та фіксаторами).

Ну що ж, вісь Y практично зібрана, залишилось тільки протягнути ремінь GT2 (саме завдяки ньому двигун осі Y буде приводити в рух каретку).  Ремінь потрібно протягнути через зубчастий шків, закріплений на моторі (див. зобр. 8), потім попід стіл, тоді через обвідний ролик розташований на передній стінці (див. зобр. 9), і аж до тримача ременя, розміщеного посередині каретки осі Y. Саме на цій деталі за допомогою стяжок потрібно закріпити обидва кінці ременя (див. зобр. 10).

 

Зобр. 8. Протяжка ременя через шків  Зобр. 9. Протяжка ременя через натягувач

Зобр. 10. Фіксація ременя осі Y

Зверніть увагу! Під час фіксації ременя натягувач повинен бути максимально витягнутий у сторону задньої стінки (це важливо, бо натягування ременя буде відбуватись у протилежний бік).

Після того як ви зафіксували ремінь за допомогою стяжок, можна його підтягнути. Для цього потрібно взяти гвинт М5х30 з пластиковою крутилкою і вкрутити його в основну деталь натягувача, у якому нарізана різьба (див фото 10). Чим сильніше ви вкрутите болт, тим більшим буде натяг ременя. Але зауважте, що перетягнутий ремінь набагато швидше зношується і дає велике навантаження на мотор. Тому натягувати потрібно так, щоб коли ви руками рухатимете каретку  ремінь не провисав і не пропускались кроки мотора.

    Після натягування ременя можемо переходити до збору кріплень для моторів осі Z.

Частина 1. Збір каркасу Частина 3. Збір кріплень моторів осі Z 

Пов'язані товари

Коментарі

Написати коментар