Архів. 3д принтер Prusa i3 Steel своїми руками - Частина 4. Збір кареток осі Х.

Архів. 3д принтер Prusa i3 Steel своїми руками - Частина 4. Збір кареток осі Х.

Автор: Yurii Дата: 29.09.2020 Переглядів: 1824 Коментарі: 0

    В попередніх частинах ми зібрали основну частину каркасу, каретку нагрівальної платформи та кріплення моторів осі Z. Ну а зараз ми будемо збирати вісь Х.

    Вісь X складається з трьох кареток. Спочатку ми зберемо кожну з них окремо, а тоді розберемось як їх з’єднати і вмонтувати в зібрану нами раніше конструкцію. Розпочнемо з каретки, в яку встановлюється мотор осі Х. Щоб її зібрати потрібно взяти всі необхідні компоненти (див. зобр. 1)

Каретка осі X

Зобр. 1. Деталі лівої каретки осі Х

    Окрім металевих деталей та елементів кріплення (болтів М3х12) нам також потрібно взяти:

  • 2 підшипники LM8UU;
  • Гайку для трапецевидного гвинта.

    Спочатку за допомогою 2 металевих деталей прикріпляємо підшипники (зверніть увагу на те, що тут болти необхідно вставляти без шайб). Після цього прикручуємо гайку трапецивидного гвинта. На зображені 2 показано вид спереду на зібрану частину каретки. 

    !!!Зверніть увагу, що підшипники мають знаходитись зліва від гайки трапецивидного гвинта, а місце куди буде кріпитися кінцевик (на картинці воно виділено червоним) повинне бути знизу. 

зд принтер вісь X

Зобр. 2. Ліва каретка осі Х у зібраному вигляді

    Після цього встановлюємо деталі, на котрих будуть фіксуватися направляючі вали осі Х (див. зобр. 3).

Вісь X 3д принтера

Зобр. 3. Ліва каретка осі Х (вид ззаду)

    Відкладаємо зібрану каретку в бік і беремось за збірку наступної каретки осі Х. Спочатку відкладаємо всі необхідні компоненти для збору каретки (див. зобр. 4).

Збір 3д принтера своїми руками

Зобр. 4. Деталі правої каретки осі Х

    Щоб зібрати цю каретку нам окрім металевих деталей та стандартних елементів кріплення необхідно взяти:

  1. 2 підшипники LM8UU;

  2. Гайку трапецевидного гвинта;

  3. Гладкий обвідний ролик GT2 3мм.

    Збирати цю каретку необхідно в такому ж порядку як і попередню, тобто спочатку кріпимо підшипники і гвинт. 

    !!!Зверніть увагу на те що в цій каретці підшипники мають бути справа від гайки трапецевидного гвинта (див. зображення 5, там показано як має виглядати зібрана каретка, якщо дивитись на неї спереду). 

Каретка осі X Prusa i3

Зобр. 5. Права каретка осі Х у зібраному вигляді

    Після того як ми закріпили підшипники і гвинт, можна приступати до задньої частини каретки (вона збирається чуть складніше ніж в попередній каретці). На зображеннях представлених нижче Ви можете побачити як вона має виглядати у зібраному стані. Для кріплення обвідного ролика використовується гвинт М3х25.

Каретка осі X своїми руками              Каретка осі X вид ззаду

                 Зобр. 6. Права каретка осі Х  (вид знизу)         Зобр. 7. Права каретка осі Х  (вид збоку)                                                                    

    !!!Зверніть увагу на те, що збирати необхдно так, щоб обвідний ролик вільно прокручувався.

    Залишилось зібрати каретку екструдера. Як стає зрозуміло з назви - на неї буде монтуватись екструдер нашого принтера. Всі деталі цієї каретки виготовлені з алюмінію. Як і раніше, спочатку беремо всі необхідні для збору деталі (див. зобр. 8).

Каретка екструдера 3д принтера

Зобр. 8. Деталі каретки екструдера

    Окрім алюмінієвих деталей та елементів кріплення нам потрібно взяти ще 3 підшипники LM8UU. Збираєтся каретка досить просто. Спочатку між двома головними деталями необхідно у спеціальні вирізи покласти 3 підшипники LM8UU. Тоді за допомогою болтів 5 болтів М3х20 та такої ж кількості гайок М3 (без шайб) скрутити ці дві деталі. Потім з боків потрібно прикрутити маленькі деталі (див. зобр. 10). На зображені 9 показано як має виглядати зібрана каретка екструдера (вид спереду).

Каретка екструдера Prusa i3

Зобр. 9. Зібрана каретка екструдера (вид спереду)

    На картинці 10 показано як мають бути закріплені деталі, до яких будуть прикріплені кінці ременя GT2. 

    !!!Зверніть увагу на те, що довша деталь має бути розміщена зліва, і отвір для болта М3, котрий в ній є, повинен бути спереду (якщо дивитися на конструкцію спереду). 

Каретка MK8 Prusa i3

Зобр. 10. Каретка екструдера (вид збоку)

    Ну що ж, ми зібрали всі три каретки. Тепер потрібно з’єднати їх в одну конструкцію. Для цього нам потрібно взяти направляючі вали осі Х (L=418мм), ремінь GT2 і 4-и стопорні гайки.

    Каретки мають розміщуватись у такому порядку (якщо дивитись спереду): зліва повинна бути каретка з кріпленням для мотора осі Х, справа - інша стальна каретка, ну а посередині - алюмінієва каретка для екструдера. Всі три каретки формують єдину конструкцію завдяки направляючим валам осі Х. 

    Разом з валами необхідно вставити стопорні гайки (по 2шт в кожній каретці). Нижче ви можете побачити зображення, на котрих показано як мають розміщуватися стопорні гайки на крайніх (стальних) каретках. Вони необхідні для того, щоб зафіксувати каретки на валах.

Каретка мотора осі X   Каретка осі X 3д принтера Prusa i3 Steel

                                                                   Зобр. 11. Стопорні гайки на лівій каретці       Зобр. 12. Стопорні гайки на правій каретці                                                  Стопорні гайки поки не потрібно затягувати, оскільки ми ще будемо перетягувати каретки по валах. Населені на вали каретки мають виглядати так як на фото 13.            

Вісь X Prusa i3

Зобр. 13. Вісь Х у зібраному вигляді (вид спереду)

    !!!Зверніть увагу на те, що довша бокова деталь алюмінієвої каретки для екструдера має бути зліва (на зображені 13 вона виділена червоним).

    Підшипники, розміщені на сталевих каретках, мають ідеально входити у направляючі вали осі Z. Правильно виставити  відстань між каретками з першого разу дуже важко, тому ми трошки схитруємо (замість того щоб вимірювати відстані між крайніми каретками та старатись їх виставити під потрібні розміри, ми будемо підганяти розміри з допомогою валів осі Z).

    Для цього нам потрібно взяти дві деталі, показані на зображені 14.

Верхня частина Prusa i3

Зобр. 14. Верхнє кріплення осі Z

    На зображені 14 видно, що в деталь вставлено підшипник 608zz (його зафіксовано з допомого болта М3х10, також можна обмотати підшипник скотчем або ізоляційною лентою, щоб він тугіше заходив в деталь). 

    Після цього закріпляємо деталі на рамі з допомогою болтів М3х12 (див. зобр. 15). 

Prusa i3 DIY

Зобр. 15. Прикручені верхні кріплення осі Z

    Щоб підігнати розміри між каретками нам необхідно взяти весь набір кареток осі X і один вал осі Z. Протягуємо цей вал через встановлену нами щойно ліву шляпку (див. зобр. 14), потім через підшипники лівої каретки осі Х і фіксуємо внизу (на кріпленнях моторів осі Z є спеціальний отвір куди має заходити вал). Після цього беремось за протилежну каретку. Спочатку протягуєм другий вал через верх, потім пересовуємо каретку по валах осі Х таким чином щоб вал Z вільно проходив через її підшипники і попав в отвір на кріпленні моторів.

    Коли два вали будуть вставлені в отвори на кріпленнях моторів осі Z спробуйте рукою протягнути всі каретки вверх-вниз. Якщо вони легенько просуватимуться по всій траекторії, то це означає що ви ідеально підібрали відстань між каретками. На зображенні 16 показано як це все має виглядати. 

Монтаж осі X

Зобр. 16. Виставлення розміщення кареток осі Х

    Тепер потрібно просто зафіксувати на краях каретки стопорні гайки (щоб каретки більше не переміщатись по валах осі Х). 

    Коли розміри підігнані і ви закріпили стопорні гайки - витягніть вали осі Z і зніміть верхні шляпки. Тепер у вас в руках ідеально підігнана вісь Х (рекомендую спробувати руками розвести каретки, якщо вони змінять своє положення, то значить ви неправильно закріпили стопорні гайки і потрібно їх переставити).

    Якщо ж каретки не рухаються вправо-вліво, то це означає що Ви зробили все правильно і теперь можна встановити мотор осі Х (на який перед цим вже був закріплено зубчастий шків). Як це має виглядати показано на зображені 17.

Nema 17 на осі X

Зобр. 17. Прикручений мотор осі Х

    Тепер можна зайнятись натягуванням ременя осі Х. Починати потрібно з зубчастого шківа. Протягніть через нього ремінь GT2 (див. зобр. 18). Потім він має пройти через каретку екструдера, а тоді через обвідний ролик протилежної каретки. Обидва кінці ременя повинні бути закріплені на каретці екструдера (див. зобр. 19 і 20). Натягувати ремінь потрібно якомога дужче. Чим краще Ви його натягнете, тим точніше буде друкувати принтер. 

    Важливо!!! Натяг ременя осі Х має бути приблизно таким же як і осі Y. Щоб перевірити чи вони натягнуті одинаково можна, наприклад, причепити якийсь вантаж на обидва ремені і за рівнем його просідання визначити чи є різниця між натягами. 

Ремінь для осі X 3д принтера

Зобр. 18. Протягнутий через шків мотора осі Х ремінь GT-2

Кріплення ременя 3д принтера           Закріпити ремінь GT2 на Prusa i3

Зобр. 19. Закріплений на каретці ремінь              Зобр. 20. Закріплений ремінь

    Закріпляти ремінь потрібно стяжками (найкраще взяти по 2шт на кожен край). Також ви можете скористатися натягувачем ременя, як і на осі Y. Натягнутий ремінь означає, що у Вас уже є повністю готова вісь Х. Теперь її можна вмонтувати в раму. Для цього візьміть трапецевидні вали та гнучкі муфти  5х8мм. Скористайтесь шестигранним ключем і прикрутіть  трапецевидний вал до муфти так, як на фото 21. 

Трапецевидний гвинт осі Z

Зобр. 21. Закріплений трапецевидний вал на гнучній муфті

    Протягніть трапецевидні гвинти через трапецевидні гайки кареток осі Х (їх потрібно протягнути на однакову відстань). 

    Після цього потрібно встановити готову вісь на раму. Спочатку закріпіть муфти на моторах осі Z, а потім протягніть направляючі вали осі Z через каретки осі Х (вони повинні впертися у отвори на кріпленнях моторів осі Z, як це має бути показано на зображенні 22).  Важливо щоб ліва і права муфти були закріплені на однаковій висоті. 

Prusa i3 монтаж осей

Зобр. 22. Зібрана нижня частина осі Z

    Після того як встановите і закріпите вали знизу, потрібно зверху (вище кареток) поставити  по одній стопорній гайці на кожен вал. Далі прикрутіть шляпки (так як на зображені 15). Коли це зробите, то зафіксуйте стопорні гайки на валах Z (див. зобр. 23). Правильно зафіксовані стопорні гайки унеможливлять вискакування валів з отворів. 

Кріплення направляючого вала

Зобр. 23. Зафіксований вал осі Z

    Монтаж кареток осі Х завершено. Переходимо до монтажу тримачів пластику і кріплень дисплея. 

 

Частина 3. Збір кріплень моторів осі Z Частина 5. Монтаж тримача для пластику та кріплень дисплея 

Коментарі

Написати коментар